Geen categorie

Het verschil tussen mind en intuïtie

Heb je nog moeite om de mind en de intuïtie uit elkaar te houden? Dan heb ik een handig schema voor je. Dit schema laat zien hoe je de verschillen zou kunnen opmerken op fysiek en gevoelsniveau.

Mind:Intuïtie:
Antwoord ontstaat vanuit nadenkenAntwoord komt vanzelf op, wanneer je contact hebt met je hart of buik.
Antwoord komt in een aantal zinnen met punten, komma’s, maar, alsAntwoord komt (meestal) in één woord of beeld
De stem is luidruchtig en aanwezigDe stem is zacht en op de achtergrond
Je kijkt omhoog en/of hebt fronsrimpelsJe kijkt ontspannen naar voren of naar beneden.
Het antwoord komt tot stand door wikken en wegenJe weet het meteen
De stem klinkt hard, dwingend en veroordelendDe stem is zacht, behulpzaam en liefdevol
Het antwoord komt vanuit angstHet antwoord komt vanuit liefde en vertrouwen
Het antwoord komt vanuit schaarsteHet antwoord komt vanuit overvloed
Het antwoord is rationeel verklaarbaarHet antwoord is (vaak) niet rationeel verklaarbaar

Natuurlijk is dit schema niet heilig. Vertrouw vooral op jezelf om te bepalen wanneer een antwoord vanuit je mind of intuïtie komt. Het is vooral een kwestie van jezelf heel goed leren kennen. Het is belangrijk dat jij weet wat de uitdagingen zijn voor jouw mind. Mijn uitdagingen zijn: geduld en relaxen. Daarom weet ik dat het stemmetje dat zegt: je moet harder gaan werken of: dit moet je NU meteen doen, (bijna) altijd mijn mind is. Ik weet dat het stemmetje dat zegt: relax, komt vanzelf, doe maar later; (bijna) altijd mijn intuïtie is. Schrijf het is eens op: wat zijn uitdagingen voor mijn mind? Dat zijn waarschijnlijk gebieden waarin je moeite hebt om naar je intuïtie te luisteren. Goed om die in het oog te houden wanneer je contact maakt met je intuïtie.

Daarnaast is het handig vast te leggen hoe het voor jouw voelt als je met je intuïtie in contact bent; in woord, beeld, dans, zang, op wat voor manier dan ook. Het is heel belangrijk dat jij zelf het verschil leert voelen. Dit schema is maar een indicatie.

Om het nog even wat verwarrender te maken zal ik de meest voorkomende uitzonderingen op dit schema hier weergeven:

-Je intuïtie kan in één woord komen, maar kan ook in de vorm van een heel boekwerk. Denk aan schrijvers of dichters.

-Je intuïtie kan soms streng zijn, maar niet op een harde manier.

-Het kan zijn dat je het antwoord niet meteen weet. Op zo’n moment zwijgt je intuïtie of zegt die: komt wel. Dat betekent dat je nog niet toe bent aan een bepaald inzicht. Je kunt erop vertrouwen dat dit inzicht vanzelf tot je komt wanneer je het nodig hebt.

Ik hoop dat het allemaal wat duidelijker voor je is geworden. Het vooral een kwestie van oefenen. Je zal zien dat het je helderder word welke stem van de mind en de intuïtie. Als je wilt beginnen met oefenen raad ik je dit artikel aan: Link artikel in dialoog met je intuitie

Veel van mijn informatie heb ik uit de Jess Lively Show: https://jesslively.com/livelyshow/ Dit is een podcast van een hele inspirerende intuïtie coach. Een aanrader om te luisteren als je hier nog meer feeling voor wilt krijgen.